dilluns, de setembre 17, 2007

Ich bin ein Berliner

"Ich bin ein Berliner", o traduït, "Jo sóc berlinès".

Frase que va deixar anar el J.F. Kennedy en un discurs que va fer al Rathaus Schöneberg durant una visita a Berlín en l'època de la guerra freda, i que per molts s'ha malinterpretat, dient que el que va pronuciar l'ex-president va ser "Jo sóc una berlina" (que és com un donut cremós típic de Berlín).

Aquesta és una de les anècdotes curioses que he vist durant les "mini-vacances" de gairebé 4 dies a la capital d'Alemanya, Berlín.

És una ciutat moderna, molt rica, que s'ha recuperat de forma increïble de totes les trompades que li ha donat la història: guerres, destrucció, bloquejos, la separació en 4 "parts" (americana, rusa, anglesa i francesa), i la separació encara més accentuada a partir de la construcció del mur, ...

Reconstruïts la majoria dels edificis històrics, té un patrimoni que es necessitarien setmanes per a poder contemplar, i al que nosaltres només varem poder fer una visita llampec.
Ha destacar:


- la visita a les restes del "Die Mauer", el mur de Berlín, del que només en queden uns pocs centenars de metres i en força mal estat

- el museu de Pérgam, on en destaca l'altar de Pèrgam, la porta del Mercat de Mileto, i la porta de Ishtar (Babilònia). Imprescindible fer-hi una visita si es va a Berlín.
- la visita al Reichtag, amb la pujada fins dalt de tot de la cúpula, des d'on es veu tota la ciutat.
- la porta de Brandenburg, més per la història que té que no per ser massa espectacular
- la visita al monument en record als jueus
- i simplement passejar pels principals carrers: Unter den Linden (carrer històric), Nikolaiviertel, com a zona de carrerons antics, i Kurfürstendamm (on teniem l'hotel) si es volen veure botigues (el passeig de Gràcia berlinès).

Com a curiositat, s'ha de menjar en una dels milers de parades de menjar a carrer (sobretot el Currywurt, salsitxa amb salsa de tomàquet amb curry), i si entreu a fer un cafè al millor hotel de Berlín (Alder), que val la pena pel fantàstic saló que té, amb compte pq. 5 cafetons... 54 €!!!