dilluns, de juliol 28, 2008

FEEC - 100 Cims - XXXV - Pica d'Estats (3.143 m)

Hi ha una millor manera d'arribar als 50 cims que pujar al sostre de Catalunya?? :-)

El divendres i el dissabte, amb el Pau i el Marc, ens vam arribar a la Vallferrera, per pujar a la Pica d'Estats per una interessant ruta, molt més tranquila que no la ruta dels Estanys del Sotllo i Estats...

Divendres vam arribar al Pont de la Molinassa (1.800 m), on vam dormir al costat del cotxe, i ja s'intuïa que hi hauria bastanta gent per allà dalt. La pista (11 km.) des d'Àreu fins a la cadena que talla el pas, es pot fer amb qualsevol cotxe, això si, a poc a poc i vigilant (nosaltres anàvem amb un Seat Ibiza i vam pujar força bé).

L'endemà, a les 5 del matí de peu i cap amunt que ens esperava un dia força llarg. Uns 15 minuts fins al refugi, i uns 15 més fins al cartell que indica cap als estanys d'Estanys, o bé cap a l'estany d'Areste, que és cap on ens vam dirigir. A partir d'aquí, el camí es va desdibuixant (es nota que no passa tanta gent), però es puja força bé fins arribar als 2440 m., al final de l'estany (1h 30 aprox). D'allà es ressegueix la vall, fins passat un segon estany i s'enfila cap al coll que queda a l'esquerra. En aquest punt hi ha dues opcions, i nosaltres vam agafar la que pujar directa cap a la carena.

Em vaig arribar fins al Pic de Canalbona (2.966 m), i cap a buscar la via del Gabarró. En poca estona s'arriba al coll de Riufred (on s'arriba també des dels estanys d'Estats), i ja directe cap al Pic Rodó de Canalbona (3.005 m.), sense cap complicació. La carena segueix cap al Pic de Gabarró (3.114 m), i llavors s'arriba als dos passos més delicats ja arribant a la Pica: la primera xemeneia (uns 2 o 3 m, IIº) es millor passar-los pel costat del Pallars, i la segona xemeneia pel costat francès. I des d'allà, sense problemes fins la Pica d'Estats (3.143 m).

Ens vam arribar al Pic de Verdaguer (3.125 m), i per baixar, jo vaig tirar directe per la cresta fins al coll del Sotllo, i els altres van donar la volta pel costat francès. La cresta està completament neta de neu, però per França encara en queda força. Recomanable portar grampons/piolet. La resta de la baixada, passant per un parell de comes de neu, sense més història, excepte que es fa moooolt llarga després de tantes hores!

Una ruta molt recomanable, sense trobar-nos ningú fins dalt la Pica (en canvi la ruta "normal" està molt concorreguda!):
> 4 "3000's" + 1 "2900" al sac!
> el 50è cim dels 100!
> 9h 40' d'activitat (que no és poc)... una mica de mal als genolls de regal ... :-)
> uns 1500 metres de desnivell positiu acumulats!
> queda pendent enllaçar-ho amb el Montcalm i el Sotllo per completar els 6 3000's de la zona!!

Una bona excursió!!