dijous, d’agost 10, 2006

FEEC - 100 cims - V

Un altre! com els últims dies que vaig cap a Solsona, ahir (09/08/2006) va tocar fer una escapadeta per assolir el cim dels 100 de la llista: Castell de Boixadors (863 m.), a la comarca de l'Anoia.

Per arribar-hi, vaig seguir l'eix transversal (C-25) des de Manresa, direcció Cervera i Lleida, i a l'alçada de Sant Pere de Sallavinera, s'ha d'agafar la sortida, i anar seguint els rètols que ens porten fins ben a prop del cim.

És un cim curtet i senzill, coronat per un castell (amb una fantàstica torre d'homenatge) i una església que estan restaurant, i amb molt bones vistes sobre tota la comarca de l'Anoia, i la part sud del Solsonès.

En quant a l'història d'aquest castell (que no només és qüestió de fer els cims i prou :P) he trobat el següent:

El Castell de Boixadors ja es troba documentat l'any 1014, i des del 1100 el regentà com a senyor del Castell, la familia Boixadors.
Un successor seu, Ramon Berenguer de Boixadors al morir sense descendència, passa la baronia a una germana casada amb Arnau de Foixò.

Del castell s'en conserva una fantàstica torre d'homenatge recent restaurada, i algunes dependències.

Si el voleu visitar, concreteu una visita al telèfon 93.863.88.30 o bé a l'Oficina d'Informació i Turisme de l'Alta Anoia (93.868.03.66). Podeu consultar la web de l'Anoia.